maanantai 21. lokakuuta 2013

Kylmää savua (ja vähän tultakin)!



Kävin jokin aika sitten aivan muissa asioissa Motonetissä, ja huomasin hieman huonosti esillä olleen kapistuksen muiden savustutarvikkeiden seassa. 


Ei ehkä maailman myyvin pakkaus.
Pakkauksen kertakaikkisen surkea graafinen ilme ei ainakaan lisännyt sen houkuttavuutta. Vasta kun vastoin kaupan sääntöjä avasin laatikon, tajusin että tämä on kaikkista ruoanvalmistuhärpäkkeistä juuri se mikä meiltä puuttuu.
En tiedä onko markkinoilla aiemmin ollut vastaavanlaisia laitteita, mutta en ole ennen tällaiseen törmännyt. Savustin on sangen yksinkertainen, hienosta teräsverkosta ja jäykästä teräslangasta valmisettu neliönmuotoinen matala laatikko. Teräsvekolla on muodostettu spiraali jota pitkin savustuspurut hiljalleen palaa, tuottamatta juuri ollenkaan lämpöä.

Myyntipakkauksen sisältö.
Pohdiskeltuani muutaman päivän miten itse valmistaisin tuollaisen, totesin että ei maksa vaivaa. Savustin maksaa 44 euroa, varmaankin keskivertoduunarin tuntipalkka. Tuollaisen tekemiseen menee osaavaltakin helposti koko ilta. Pakkauksen mukana tulee pieni pussillinen savustuspuruja, mutta se riittää vain yhteen savustukseen. Huomattavasti isompi pussillinen maksaa 6,50. Puru on valmistajan mukaan ekologista pyökkiä, joten tuskin kotimaista. Erittäin hienon aromin tuo kyllä teki, joten miäkäli hieman eurooppalaisempi maku miellyttää, niin näillä pärjää.
Aion kyllä itse kokeilla tavallisella leppä- ja katajapurusekoituksella, mutta ongelmaksi muodostunee normaalin savustuspurun karkea rakenne. Tähän sopivan purun karkeus muistuttaa lähinnä timpurisahan tekemää hötöä.
Valmistajan mukaan tätä voi käyttää esim. pallogrillissä, vanhassa arkistokaapissa, jääkaapissa ym. Käytin pallogrilliä kun sellainen sattui lähellä olemaan. Harkitsin myös pihan kaasugrilliä, mutta se on niin ilmava että savu olisi karannut harakoille. Pienellä teippaamisella olisi siitäkin varmasti ollut savustimeksi. Käytettäessä on pidettävä mielessä että grillin räppänöitä täytyy pitää raollaan jotta happi ei pöntöstä lopu ja hehku sammu.

Purut kannattaa asetella tasaisemmin kun tässä.
Laitteen sytyttäminen kävi helposti. Spiraali purua täyteen, pakkauksen mukana tullut lämpökynttilä pidikkeeseen ja tuli kynttilään. Hyvin lähti palamaan, ja muodosti ihan kiitettävästi savua. Ensimmäisiksi uhreiksi valitsimme yllättäen viimeiset sisällä lämpimässä kypsytetyt chilit, pari sentin siivuiksi viipaloitua halooumijuustoa sekä kurpitsanlohkoja joista ei sen enmpää. Halloumi päätyi kolmen tunnin savustamisen jälkeen osa suoraan päivällispöytään, osa jääkaappiin. Savustusaika oli juustolle aika sopiva, ehkä hieman lyhyempikin olisi riittänyt.


Hyvin syttyi, ja savuakin muodosti.
Seurasin vielä hetken jännittyneenä savun leijailemista grillin räppänästä, mutta todettuani että ulkona oli asteen verran pakkasta ja kokonaispaloaika 8-10 tuntia, annoin savustimen palaa loppuun, ja noukin tuliset herkut aamulla talteen.
Syy miksi kylmäsavustin chilit on että en halunnut niiden kypsyvän, vaan tarkoitus on että kuivuvat savustuksen jälkeen kuten normaalit chilit huoneenlämmössä, ilmavassa paikassa. Ei niistä aivan chipotleja tullut, mutta mahtava savuntuoksuisia kyllä. Ja melko paljon tulisempia.
Odotan innolla uusia haasteita tuon kanssa. Veikkaanpa että esimerkiksi kylmäsavustettu kanadanhanhenrinta ei olisi ollenkaan huonoa, merimetsosta puhumattakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti