tiistai 1. lokakuuta 2013

Marokkolaishenkinen cross-kitchenchutney


Tämä on mukaelma  Jamie Oliverin versiosta, mutta jätin pois kanelit, laakerinlehdet ynnä muut hienostelut ja korvasin ne robustilla juustokuminalla ja fenkolilla. Käytin tähän melko pieneen määrään yhden Yellow Congon sekä kaksi Blck Scorpion tonguea. Kukin käyttäköön sen verran chiliä minkä kokee miellyttäväksi.

4 punaista parikaa
1-5 chiliä, makumieltymyksien mukaan
1 isohko punasipuli
4-5 valkosipulinkynttä
1 rlk juustokuminan eli jeeran siemeniä
1/2 rlk fenkolinsiemeniä
0,5-0,75 dl ruskeaa intiaanisokeria (tai millä kauppanimellä sitä myydäänkään)
vajaa desi punaista balsamicoa
Oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria.

Chutney sopii erinomaisesti
grillatun  possun kera. Kuvan
saslikit eivät liity tapaukseen.
Halkaise paprikat, poista siemenet ja grillaa tai paahda kuumassa uunissa kunnes kuori alkaa kuplimaan ja tummumaan. Laita tiiviiseen muovipussiin hetkeksi jäähtymään. Tällöin paprikat kypsyvät höyryssä ja kuorten pitäisi irrota hyvin. Yritä kuoria parikat, äläkä sure ellei onnistu täydellisesti.

Pilko sipulit, valkosipulinkynnet ja chilit. Heitä kasariin reilun oliiviöljylorauksen kanssa. Hauduttele riittävän pitkään kevyellä lämmöllä jotta sipuli karamelisoituu kunnolla. Suolaa sopivasti.

Paahda juustokuminan ja fenkolinsiemenet kuivalla valurautapannulla kunnes alkaa käryämään. Jauha karkeaksi esim. kivimorttelissa. Kaada mausteet kasariin. Tässä vaiheessa sokeri ja balsamico myös sekaan.

Piko kuoritut paprika pieneksi, ja laita nekin kasariin. Keittele ja hämmennä hetken kunnes on sopivan paksua. Tarkista suola ja pippuri. Purkita ja laita jäähtymään.

Säilyvyyden takaamiseksi lasipurkit on syytä steriloida 150 asteisessa uunissa noin vartin, ja kannet kiehauttaa nopeasti. Hyvin steriloiduissa astioissa chutney säilyy puolisen vuotta.

Tahna on aika epävisuaalisen näköistä, mutta taivaallisen hyvää Chilin määrästä ja vahvuudesta riippuen myös mukavan lämmittävää. Sopii erityisen hyvin grillatun possun tai kanan kanssa, mutta kasvissyöjien kannattaa koeilla keitetyn maissintähkän tai uunipaahdettujen juuresten kera. Voisinpa kuvitella että myös esim. edullinen pakastesei saisi aivan uuden ulottuvuuden tällä. Pitääkin kokeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti