Tämä on mukaelma Jamie Oliverin versiosta, mutta jätin pois kanelit, laakerinlehdet ynnä muut hienostelut ja korvasin ne robustilla juustokuminalla ja fenkolilla. Käytin tähän melko pieneen määrään yhden Yellow Congon sekä kaksi Blck Scorpion tonguea. Kukin käyttäköön sen verran chiliä minkä kokee miellyttäväksi.
4
punaista parikaa
1-5
chiliä, makumieltymyksien mukaan
1
isohko punasipuli
4-5
valkosipulinkynttä
1
rlk juustokuminan eli jeeran siemeniä
1/2
rlk fenkolinsiemeniä
0,5-0,75
dl ruskeaa intiaanisokeria (tai millä kauppanimellä sitä
myydäänkään)
vajaa
desi punaista balsamicoa
Oliiviöljyä,
suolaa ja mustapippuria.
![]() |
| Chutney sopii erinomaisesti grillatun possun kera. Kuvan saslikit eivät liity tapaukseen. |
Halkaise
paprikat, poista siemenet ja grillaa tai paahda kuumassa uunissa
kunnes kuori alkaa kuplimaan ja tummumaan. Laita tiiviiseen
muovipussiin hetkeksi jäähtymään. Tällöin paprikat kypsyvät
höyryssä ja kuorten pitäisi irrota hyvin. Yritä kuoria parikat,
äläkä sure ellei onnistu täydellisesti.
Pilko
sipulit, valkosipulinkynnet ja chilit. Heitä kasariin reilun
oliiviöljylorauksen kanssa. Hauduttele riittävän pitkään
kevyellä lämmöllä jotta sipuli karamelisoituu kunnolla. Suolaa
sopivasti.
Paahda
juustokuminan ja fenkolinsiemenet kuivalla valurautapannulla kunnes
alkaa käryämään. Jauha karkeaksi esim. kivimorttelissa. Kaada
mausteet kasariin. Tässä vaiheessa sokeri ja balsamico myös
sekaan.
Piko
kuoritut paprika pieneksi, ja laita nekin kasariin. Keittele ja
hämmennä hetken kunnes on sopivan paksua. Tarkista suola ja
pippuri. Purkita ja laita jäähtymään.
Säilyvyyden
takaamiseksi lasipurkit on syytä steriloida 150 asteisessa uunissa
noin vartin, ja kannet kiehauttaa nopeasti. Hyvin steriloiduissa
astioissa chutney säilyy puolisen vuotta.
Tahna
on aika epävisuaalisen näköistä, mutta taivaallisen hyvää
Chilin määrästä ja vahvuudesta riippuen myös mukavan
lämmittävää. Sopii erityisen hyvin grillatun possun tai kanan
kanssa, mutta kasvissyöjien kannattaa koeilla keitetyn maissintähkän
tai uunipaahdettujen juuresten kera. Voisinpa kuvitella että myös
esim. edullinen pakastesei saisi aivan uuden ulottuvuuden tällä.
Pitääkin kokeilla.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti